Welke nozzle heb je nodig?

Bij een hogedrukreiniger zit een lans met daaraan een nozzle. Deze nozzle bepaald de straal. De straal is belangrijk om bij verschillende werkzaamheden het juiste resultaat te verkrijgen. Bij de ene klus heb je meer aan een grotere spuithoek en bij de andere klus juist meer aan kracht op een kleiner oppervlak. Hieronder vind je een korte uitleg om de juiste nozzle of vuilfrees te kiezen.

Nozzles

Hoe werkt een hogedruk nozzle?

Een hogedruk nozzle werkt als volgt. Bij een hogedrukreiniger zit een lans met daaraan een nozzle. Deze nozzle bepaald de straal. De straal is belangrijk om bij verschillende werkzaamheden het juiste resultaat te verkrijgen. Bij de ene klus heb je meer aan een grotere spuithoek en bij de andere klus juist meer aan kracht op een kleiner oppervlak. Hieronder vind je een korte uitleg om de juiste nozzle of vuilfrees te kiezen.

De juiste nozzle voor je hogedrukreiniger kies je als volgt

Voor het kiezen van de juiste nozzle is het belangrijk om de specificaties van je hogedrukreiniger te weten. Dus de werkdruk (in bar) en de watercapaciteit (liters per minuut). Hiermee bepaal je namelijk de doorlaat van de nozzle via de nozzletabellen hieronder. Naast de doorlaat is de spuithoek ook belangrijk. Afhankelijk van de te verrichten werkzaamheden heb je keuze uit verschillende spuithoeken. Hoe smaller de spuithoek, hoe groter de kracht waarmee de straal het oppervlak raakt. Vuilfrezen hebben standaard een spuithoek van 20 graden.

Download juiste tabel of scroll naar beneden

Het vervangen van uw huidige nozzle of vuilfrees :

Nozzle
Op de nozzle treft u meerdere cijfers. In het voorbeeld hieronder bestaat het getal uit vier cijfers. De eerste twee cijfers staan voor de spuithoek en de laatste twee cijfers staan voor de doorlaat. De spuithoek van de nozzle in het voorbeeld is dus 25° en de doorlaat is 060. In het geval van een puntstraal nozzle met een spuithoek van 0°, staan er slechts twee cijfers op de nozzle. Deze twee cijfers staan voor de doorlaat van de nozzle.

Nozzle met doorlaat 300x128 1

Vuilfrees

Op de vuilfrees treft u meerdere cijfers en letters. In het voorbeeld hieronder bestaat het getal uit vijf cijfers. De eerste drie cijfers staan in dit geval voor de doorlaat. De doorlaat van de vuilfrees in het voorbeeld is dus 065.

Vuilvrees met doorlaat 300x190 1

De nozzeltabellen per bar

Ingedeeld van klein naar groot.

Informatie voor onderhoud

Onderhoudsinterval Diesel/Benzinemotoren
Na de eerste 50 draaiuren Olie verversen
Elke 300 draaiuren Olie verversen
Na 1200 draaiuren (eerder bij zwaar gebruik) * Grote beurt
* Olie verversen – Filters vervangen – Algehele controle
Onderhoudsinterval hogedrukpomp
Na de eerste 50 draaiuren Olie verversen
Elke 300 draaiuren Olie verversen
Na 1200 draaiuren (eerder bij zwaar gebruik) * Grote beurt
* Olie verversen – Controleren/vervangen van de kleppen en manchetten
Onderhoudsinterval drukregelaar
Elke 300 draaiurenControle van de afdichtingen
Na 1200 draaiurenControleren op slijtage en zo nodig vervangenGebruik altijd de juiste olie
HogedrukpompenInformeer naar de juiste olie voor uw pomp!
DieselmotorenWij adviseren 10W40/15W40
BenzinemotorenWij adviseren HDX30
Gebruik altijd originele onderdelen

Gebruik altijd originele onderdelen en verleng de levensduur van het apparaat. Deze originele onderdelen zijn bij ons verkrijgbaar. Klik hieronder op een link om meteen naar de juiste pagina te gaan.