Nozzletabellen

 

Bij een hogedrukreiniger zit een lans met daaraan een nozzle. Deze nozzle bepaald de straal. De straal is belangrijk om bij verschillende werkzaamheden het juiste resultaat te verkrijgen. Bij de ene klus heb je meer aan een grotere spuithoek en bij de andere klus juist meer aan kracht op een kleiner oppervlak. Hieronder vind je een korte uitleg om de juiste nozzle of vuilfrees te kiezen.

 

 

 

 

 

 

Een hogedruk nozzle werkt als volgt :

Een nozzle is spuitmondstuk met hierin een kleine opening. Door deze kleine opening  wordt het water met grote kracht uit de opening gespoten. Hoe groter deze opening is, hoe minder krachtig zal de straal zijn. De capaciteit van de hogedrukpomp (Bar/Liters) in combinatie met de nozzle bepaalt uiteindelijk de kracht van de straal.

 

De juiste nozzle voor je hogedrukreiniger kies je als volgt :

Voor het kiezen van de juiste nozzle is het belangrijk om de specificaties van je hogedrukreiniger te weten. Dus de werkdruk (in bar) en de watercapaciteit (liters per minuut). Hiermee bepaal je namelijk de doorlaat van de nozzle via de nozzletabellen hieronder. Naast de doorlaat is de spuithoek ook belangrijk. Afhankelijk van de te verrichten werkzaamheden heb je keuze uit verschillende spuithoeken. Hoe smaller de spuithoek, hoe groter de kracht waarmee de straal het oppervlak raakt. Vuilfrezen hebben standaard een spuithoek van 20 graden.

 

Ga meteen naar de juiste tabel of scroll naar beneden :

Nozzletabel 20 t/m 70 bar

Nozzletabel 80 t/m 250 bar

Nozzletabel 250 t/m 500 bar

 

Het vervangen van uw huidige nozzle of vuilfrees :

 

Nozzle

Op de nozzle treft u meerdere cijfers. In het voorbeeld hieronder bestaat het getal uit vier cijfers. De eerste twee cijfers staan voor de spuithoek en de laatste twee cijfers staan voor de doorlaat. De spuithoek van de nozzle in het voorbeeld is dus 25° en de doorlaat is 060. In het geval van een puntstraal nozzle met een spuithoek van 0°, staan er slechts twee cijfers op de nozzle. Deze twee cijfers staan voor de doorlaat van de nozzle.

 

 

 

 

 

 

 

Vuilfrees

Op de vuilfrees treft u meerdere cijfers en letters. In het voorbeeld hieronder bestaat het getal uit vijf cijfers. De eerste drie cijfers staan in dit geval voor de doorlaat. De doorlaat van de vuilfrees in het voorbeeld is dus 065.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nozzletabel 20 t/m 70 bar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nozzletabel 80 t/m 225 bar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nozzletabel 250 t/m 500 bar